![]() |
||||||||
|
Tekstgrootte MKS Lezing
De Marie Kamphuis Stichting organiseert elke twee jaar de Marie Kamphuis Lezing over een onderwerp op het snijvlak van maatschappelijk werk en maatschappelijke ontwikkelingen. Daartoe worden inspirerende sprekers uitgenodigd die vanuit een specifieke invalshoek het professioneel maatschappelijk werk in een breder kader plaatsen.
De MKS Lezing beoogt tevens verschillende groepen die beroepsmatig betrokken zijn bij de ontwikkeling van het maatschappelijk werk met elkaar in contact te brengen. De eerste lezing vond plaats in 1999, het jaar waarin de oudste school voor maatschappelijk werk 100 jaar bestond.
Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum heeft de lezing tot en met 2009 in boekvorm gepubliceerd, en ook het tijdschrift Vakblad Sociaal Werk (voorheen Maatwerk) besteedt aandacht aan de lezing. 2018 Margot Scholte - Op de barricaden?! Over sociaal werk, probleemfiguraties en de aanpak van structurele problemen in het sociaal domein 2017 Marcel Spierts - Pleidooi voor een democratisch sociaal werk 2007 Peter Marsh - Developing an enquiring social work practice
2005 Rob van Pagée en Jan van Lieshout - Eigen kracht, de slijtvastheid van zelfbeschikking 2003 Eileen Munro - Formal risk assessment instruments or intuitive knowledge?
2001 Jan Willem Duyvendak - Maatschappelijk (opbouw)werk? 1999 Walter Lorenz - Facing up to history 2018 Margot Scholte - Op de barricaden?! Over sociaal werk, probleemfiguraties en de aanpak van structurele problemen in het sociaal domein De tekst van de lezing kan hier gedownload worden: MKS
Lezing 2018 - Op de barricaden?! Over sociaal werk, probleemfiguraties en de
aanpak van structurele problemen in het sociaal domein - Margot Scholte. ![]() ![]() Na afloop kreeg het publiek, meer dan 200 aanwezigen, ook de mogelijkheid vragen te stellen en te reageren op enkele stellingen.
In het februarinummer van Vakblad Sociaal Werk staat een bewerking van de lezing:
• Spierts, M. (2017). Democratische professionals: Sociaal werkers nemen stelling zonder vooringenomen standpunt. Vakblad Sociaal Werk, 18(3), 31-33. https://doi.org/10.1007/s12459-017-0050-5 Tijdens het jaarcongres van de Beroepsvereniging van Professionals in het Sociaal Werk (BPSW, voorheen de NVMW) werd op 19 november de negende Marie Kamphuis Lezing gegeven door dr. Lisbeth Verharen, lector Jeugd, Gezin & Samenleving bij Avans Hogeschool en associate lector Acute Intensieve Zorg bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
![]() Zij is tevens lid lid van de wetenschappelijke adviesraad van de BPSW, voorzitter van het bestuur van de stichting Family and Patiënt Centered Intensive Care (FCIC), lid van de Raad van Toezicht van NIM maatschappelijk werk en bestuurslid van de Marie Kamphuis Stichting. Andere sprekers tijdens het congres waren onder meer Tine Van Regenmortel en Lies Schilder, die de Marie Kamphuis Lezing in respectievelijk 2011 en 2013 hebben gegeven. Na een korte introductie van voorzitter Rik Bovenberg werd de lezing voorafgegaan door een inleiding van Margo Trappenburg, 'Burn out samenleving of lief communisme? Twee typen participatiesamenleving en de gevolgen voor hulpverleners'. In haar lezing gaat Lisbeth Verharen in op de veranderingen in de gezondheidszorg die ook gevolgen hebben voor het sociaal werk.
De complete lezing kan via onderstaande link worden gedownload:
In het februarinummer van Maatwerk staat een bewerking en ook op de website van Movisie wordt aandacht besteed aan de lezing. 2013 Lies Schilder - De maatschappelijk werker als gezagsdrager: In een wereld die roept om burgerkracht
![]() Het middagprogramma stond gedeeltelijk in het teken van de Marie Kamphuis Stichting. Na een welkom van voorzitter Rik Bovenberg introduceerde hij dr. Lies Schilder, directeur van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers, die haar lezing "De maatschappelijk werker als gezagsdrager - In een wereld die roept om burgerkracht” gaf.
![]() MKS Lezing 2013 - De maatschappelijk werker als gezagsdrager - Lies Schilder Het is tevens mogelijk via de printing-on-demand service van Blurb de lezing in boekvorm te laten drukken, als paperback of als hardback. Het benodigde bestand kan via e-mail worden opgevraagd. Bekijk hier een fotoverslag van het lustrum en de lezing. Op donderdag 17 november werd voor de zevende keer de Marie Kamphuis Lezing gehouden. In voorgaande jaren werden Nederlandse en Engelstalige lezingen met elkaar afgewisseld, dit jaar was de lezing opnieuw in het Nederlands maar afkomstig uit België. Na de opening door Rik Bovenberg, voorzitter Marie Kamphuis Stichting, gaf prof.dr. Tine Van Regenmortel een lezing waarin zij uiteenzette wat empowerment inhoudt. De term empowerment is zo veelomvattend dat iedere Nederlandse vertaling de lading niet geheel dekt, maar in haar lezing wist zij een compleet beeld te schetsen.
![]() Sinds 2007 is ze als lector Empowerment en maatschappelijk kwetsbare groepen verbonden aan de Fontys Hogeschool Sociale Studies in Eindhoven.
Met haar oratie Zwanger van empowerment, een uitdagend kader voor sociale inclusie en moderne zorg in 2008 en het boek Empowerment en participatie van kwetsbare burgers. Ervaringskennis als kracht in 2010 zette ze empowerment ook in Nederland op de agenda van wetenschap, praktijk, onderwijs en beleid.
![]() In tegenstelling tot voorgaande jaren was er geen co-referaat maar een forumdebat onder leiding van prof.dr. Hans van Ewijk. Het forum bestond uit Marianne Fleur (medisch maatschappelijk werker Hofpoortziekenhuis Woerden), Henk Koetsveld (docent Hogeschool Rotterdam), Wil Hogeman (schoolmaatschappelijk werker Koninklijke Auris Groep) en Johanna Bleumink (consultant en medisch maatschappelijk werker). Deze vier forumleden brachten stellingen in waarop de bijna 100 toehoorders konden reageren, en er konden ook vragen gesteld worden aan Tine Van Regenmortel.
Het decembernummer van het tijdschrift Vangnet van de MO Groep, dat geheel in het teken van Eigen Kracht staat, besteedt ook aandacht aan de lezing en een verkorte tekst staat in Maatwerk nr. 2 van 2012.
• Kuyvenhoven, N. (2011). Empowerment. Vangnet, 21(2), 4-5. Het nummer kan gratis gedownload worden op de site van de MO Groep. • Van Regenmortel, T. (2012). Lexicon van empowerment: Taal voor professionals over samenredzaamheid, versterking en participatie. Maatwerk, 13(2), 15-18.
De MKS Lezing 2009 werd gehouden op donderdag 19 november 2009 om 15.00 uur bij Movisie, Catharijnesingel 47 te Utrecht door dr. Lia van Doorn, lector Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht.
In haar lezing beschrijft Lia van Doorn de maatschappelijke veranderingen anno 2009. Aan de hand van de studie The art of decision making van Deborah Stone uit 2002 gaat zij in op de complexere werkelijkheid waarmee de hedendaagse professional te maken heeft. Zij behandelt vier veranderingen: coalitievorming, de partijpolitieke inkleuring, risicobeheersing en media-invloed.
In zijn co-referaat Effectief of niet, dat is de kwestie schetst Lou Jagt in een terugblik op de jaren ’60 en ’70 hoe op grond van evaluaties sprake was van een effectiviteitcrisis in de VS als het gaat om social work. Hij focust zich op de situatie in Nederland en vraagt zich af hoe het staat met de body of knowledge van het vaderlandse maatschappelijk werk.
De vijfde MKS Lezing werd gehouden door Peter Marsh, decaan van de faculteit Social Sciences aan de University of Sheffield op woensdag 21 november 2007. Samen met met Mark Doel publiceerde hij in 1992 een methodiekboek over het "task-centred model" (taakgerichte hulpverlening), Task-centred social work. In 2005 verscheen de opvolger The task-centred book dat aan de hand van twaalf portfolio’s van maatschappelijk werkers uit diverse werkvelden laat zien ‘hoe het werkt’
Peter Marsh pleit voor onderzoekers die met een open mind de complexe werkelijkheid benaderen, voor praktijkwerkers die bereid zijn hun eigen praktijkhandelen kritisch te beschouwen en voor het zoveel mogelijk betrekken van de gebruikers van de zorg bij onderzoek.
In zijn co-referaat Onderzoeken en ondervinden legt Geert van der Laan onder meer het accent op het belang van inbedding van onderzoek in de praktijk. De lezing en het co-referaat gaan over onderzoek in het maatschappelijk werk, maar zijn ook interessant voor andere beroepsgroepen zoals fysiotherapeuten en verpleegkundigen.
Op donderdagmiddag 17 november 2005 werd de vierde lezing gehouden door Rob van Pagée en Jan van Lieshout van de stichting Eigen Kracht Centrale. Mensen kunnen samen met familie, vrienden en dierbaren heel goed een oplossing bedenken als het tegenzit, voordat buitenstaanders beslissingen in hun leven gaan nemen. De Eigen Kracht Centrale werkt aan een samenleving waarin mensen centraal staan, een stem hebben en waarin mensen mee doen. De Eigen Kracht Centrale noemt dit werken aan burgerschap.
De lezing handelde over de slijtvastheid van de eigen beschikking en eindigde met de hoop dat deze opnieuw herkend wordt, en het maatschappelijk beeld zal gaan bepalen.
Het co-referaat door professor Carol van Nijnatten, hoogleraar Maatschappelijk werk aan de Radboud Universiteit Nijmegen en universitair hoofddocent Sociale studies van het recht aan de Universiteit Utrecht, had als titel De eigen kracht van het maatschappelijk werk.
De derde Marie Kamphuis Lezing vond plaats op woensdag 19 november 2003 en werd gehouden door dr. Eileen Munro, hoogleraar aan de London School of Economics. Zij is zelf afkomstig uit het maatschappelijk werk en is door haar universitaire studie overtuigd geraakt van de noodzaak dat in het maatschappelijk werk meer gebruik gemaakt dient te worden van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. In haar lezing nuanceerde zij dit standpunt omdat in Engeland door een te eenzijdige nadruk op het toepassen van risk assessments instruments de intuitive skills van maatschappelijk werkers geen kans meer krijgen. In het co-referaat, dat gehouden werd door dr. Corine de Ruiter, werd ingegaan op de verschillen en overeenkomsten in Engeland en Nederland op dit gebied
2001 Jan Willem Duyvendak - Maatschappelijk (opbouw)werk?
In de tweede Marie Kamphuis Lezing, gehouden op woensdag 21 november 2001, verweet Jan Willem Duyvendak, directeur van het Verwey-Jonker Instituut, zowel het maatschappelijk werk als het opbouwwerk te weinig oog te hebben voor de sociale context van hun doelgroepen. Dat leidt tot een vorm van afzijdigheid waarvoor Marie Kamphuis als grondlegster van het social casework en Jo Boer als wegbereidster van het opbouwwerk zich vermoedelijk in hun graven omdraaien. Het wordt tijd dat beide werksoorten hun diffuse mensbeeld, waarin overschatting gecombineerd wordt met wantrouwen, van zich afschudden. Het co-referaat Maatschappelijk werken aan burgerschap werd gehouden door drs. Lies Schilder, docent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
De eerste MKS Lezing werd gehouden op woensdag 18 november 1999 door prof. dr. Walter Lorenz van de University College Cork, Ierland, waarin hij betoogde dat het social work een sociaal mandaat vanuit de samenleving moet krijgen.
In het co-referaat van Nora van Riet, getiteld Maatschappelijk werk, diversiteit en verschillen, legt zij de analyses en stellingen van Walter Lorenz naast de Nederlandse situatie op twee terreinen: het poltieke beleid ten aanzien van diversiteit en verschillen, en het terrein van het maatschappelijk werk.
|
|||||||