lezing 2021
Evelien Tonkens
11 november 2021 - De Agenda van het Sociaal Werk
Foto: Studio Aksento

Net als in 2020 vond de De Agenda van het Sociaal Werk 2021 online plaats, een klein gezelschap was aanwezig in het Muntgebouw in Utrecht.

Na een introductie waarin dagvoorzitter Evert van Rest sprak met voorzitter Lisbeth Verharen gaf Evelien Tonkens, hoogleraar Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector aan de Universiteit voor Humanistiek, op 11 november de 14e Marie Kamphuis Lezing, Politisering van sociaal werk voorbij links populisme: Energietransitie en radicalisering als testcases.
Na de lezing nam Evelien Tonkens deel aan een paneldiscussie onder leiding van Eric van der Burg, bestuursvoorzitter van Sociaal Werk Nederland, met Nanneke Jager (Sociaal werker van het jaar 2021) en Richard de Brabander (Lector Dynamiek van de stad bij Hogeschool Inholland). Deze laatste reikte haar het eerste exemplaar uit van Sociaal weerwerk: Maatschappelijke betrokkenheid in zorg en welzijn, het nieuwste Jaarboek Sociale Vraagstukken.
 
Lees het artikel over De Agenda van het Sociaal Werk
Kijk de livestream terug

 
de lezing

Stel dat regering heeft besloten dat er in de wijk waar jij sociaal werker bent, een asielzoekerscentrum komt. Bewoners zijn daarover boos en willen protesteren, en ze vragen je hulp. Ga je dan helpen met dit protest te organiseren omdat de bewoners dat willen? Vanuit de gedachte: het is mijn taak om de bewoners te ‘empoweren’, ongeacht hun doel? Of probeer je ze van een demonstratie te weerhouden omdat je vindt dat mensen wel wat toleranter mogen zijn jegens asielzoekers? Maar is dat een professionele of slechts een politieke overtuiging?

Lees hier verder.


Foto: Hanneke Hofman
andere lezingen...