Marie Kamphuis Lezing 2019
nieuws
Foto: Erik Smits
Op 6 oktober heeft Herman de Mönnink tijdens De Agenda van het Sociaal Werk 2022 de 15e Marie Kamphuis Lezing gegeven.
Marie Kamphuis Lezing 2023 Abram de Swaan
4 september 2023

De 16e Marie Kamphuis Lezing zal op donderdag 5 oktober 2023 worden gegeven door prof. dr. Abram de Swaan:
 
"Mensen hebben geheimen voor elkaar… en voor hun hulpverleners. Maar ook voor zichzelf. Dan duikt de term ‘verdringing’ op, erfstuk uit de psychoanalyse: niet weten wat je toch wel weet. In de sociale wetenschap en het sociaal werk kan het ook gaan over ‘collectieve verdringing’, op groepsniveau en zelfs op de schaal van een samenleving. In de hulpverlening is van wezensbelang wat een cliënt denkt, voelt en fantaseert over de hulpverlener, zonder dat te beseffen: dat is de overdracht. En als tegenhanger, wat een hulpverlener zonder dat te beseffen denkt, voelt en fantaseert over de cliënt: dat is de tegenoverdracht. Overdracht en tegenoverdracht spelen ook een wezenlijke rol in de relaties tussen sociaalwetenschappelijke onderzoekers en onderzochten."
 
In deze Marie Kamphuis Lezing, op het snijvlak van psychologie en sociologie, van sociale wetenschap en sociaal werk, zal prof. dr. Abram de Swaan het hebben over de problematische maar toch onmisbare begrippen (tegen)overdracht en verdringing. Want daar valt heel goed mee te werken.
 
Net als voorgaande jaren zal de lezing onderdeel zijn van De Agenda van het Sociaal Werk met als thema 'Het belang van vitale relaties'.
 
Meer informatie>>

Marie Kamphuis Lezing 2022 Herman de Mönnink
11 oktober 2022
De bijeenkomst vond plaats in de Boothstraat Kerk in Utrecht en kon ook online gevolgd worden. De tekst van de lezing, "Methodische continuïteit: Onmisbare bouwsteen van solide sociaal werk", kan hier worden teruggelezen.

Lees het interview met Herman de Mönnink in Movisies

Lees een terugblik op de bijeenkomst op Movisie