lezing 2020
Monique Kremer en Koen Hermans
19 november 2020 - De Agenda van het Sociaal Werk
de lezing
de lezing

Meer dan anderhalve meter solidariteit - Monique Kremer
 
‘Jongens, kom op. We gaan bewoners een warme maaltijd aanbieden’. Dat zegt Atalay Celenk, eigenaar van restaurant Juliana Plaza in de wijk Transvaal in Den Haag aan het begin van de Coronacrisis. ‘We brengen niet alleen eten langs, maar zetten ze meteen even in het zonnetje door ze extra aandacht te geven.’ Brodeloos geraakte zzp’ers, en veel anderen die hun werk verloren, kunnen zich bij de gemeente melden voor steun. De overheid - dus wij allemaal - tast diep in de buidel. Wie dacht dat solidariteit op zijn retour was, wordt verrast door een ongekende revival van onderlinge bekommernis. 

Lees hier verder
Bekijk hier de PowerPoint presentatie
Of bekijk de lezing onlineSociaal werk(ers) op de grens tussen informele en
geïnstitutionaliseerde solidariteit 
- Koen Hermans

 
De Agenda van het Sociaal werk staat dit jaar in het teken van solidariteit. In deze lezing wil ik het hebben over de bijzondere relatie tussen sociaal werk en solidariteit, met bijzondere aandacht voor sociaal werk in de Covid19-crisis. Eerst sta ik stil bij een aantal kenmerken van het sociaal werk in België/Vlaanderen die duidelijk maken dat de relatie tussen beide bijzonder én gecompliceerd is. Vervolgens ga ik dieper in op de sociaalwetenschappelijke literatuur over het begrip ‘solidariteit’. Ik wijs op de gelaagdheid van solidariteitspraktijken én op de wederkerige relatie tussen wat ik informele en geïnstitutionaliseerde solidariteit zal noemen en welke plaats sociaal werk inneemt in die relatie.  ...
 
Lees hier verder
Bekijk hier de PowerPoint presentatie
Of bekijk de lezing online

andere lezingen...
Tijdens De Agenda van het Sociaal Werk is op donderdag 19 november voor de dertiende keer de Marie Kamphuis Lezing gegeven. Dit jaar waren er wederom twee sprekers: Monique Kremer, hoogleraar Actief Burgerschap aan de UvA en voorzitter van de  Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken en vanuit Vlaanderen een lezing door Koen Hermans, Assistent Professor Social Work aan de KU Leuven. 

De teksten van de lezingen staan hieronder.